Protein cookie dough aka kakdeg. 

Det är ju dem bitarna alla hypar över i Ben & Jerrys, Lohilo och i dem Add Ice Cream. 

Och jag dömmer inte! 
I flera flera flera år, seriöst minst fem(!!) har jag gjort hutlösa mängder (förmodligen kilovis om man skulle lägga alla på hög) av detta HUTLÖST munvattnande gottet! 

Den nyttiga och proteinrika versionen då, har faktiskt aldrig smakat "riktig" onyttig kakdeg förutom den i BJ glassarna. 
Men tack vare det så vet jag ju hur dem ska smaka och vara i konsistensen, för det måste ju bli väldigt-mycket-taste-a-like liksom. 

Ingen vill ha något fjantigt "wannabé - smakar nästan som - men måste vara nyttigt - så smakat egentligen skit - eller är torrt som fnöske" gotte eller hur? 
Nyttig(are) behöver inte betyda äckligt! 

Sålänge du vet vad du sysslar med, typ. 



Men basen ser ut såhär; 

Nötsmör: jag har testat med i princip alla nötsmör men 9/10 gånger är jordnötssmör vinnaren!

Sukrin gold går att byta ut mot valfri sirap/honung, använder aldrig "vitt" sukrin eller andra störningar som ger "kall" (eller öht:) eftersmak, det förstör hela degen! 
Har även testat ha i sylt istället för sötning, blev en Peanut butter & Jelly - variant, as god! 

Vanilj protein: måste 1) vara gott protein i sig själv, annars smakar allt skit! 2) vara vassle/whey protein, kasein gör det svampigt och skumgummi äter man inte! Så är det bara! 

Salt: VIKTIGT!!!!!!! Gör så att smakerna träder fram ordentligt och ja, viktigt bara! 
Det handlar om en knapp fjärdedels tesked så rynka inte på näsan! 

Add ins: hackad choklad (vit mörk mjölk sockerfri paleo vegansk jaddajadda), kakao nibs (min favorit), M&M's, kakao, grovhackade nötter, russin, frystorkade hallon osvosv. 


Choklad sugen? 
Byt ut vanilj protein mot choklad protein och ha i en matsked/tesked kakao i smeten, voilà! 


Kletar det för mycket? 
'Hemligheten' till att få den perrrrrfekta kakdegen är att INTE få den torr!!!! 
Så efter jag rört ihop alla ingredienser; torrt för sig, sedan rör i det kladdiga, så brukar jag känna efter, ställer bunken i kylen några 30 minuter så degen får klibba ihop sig ordentligt, och skulle den fortfarande vara omöjlig, tillsätt lite kokos/jordnöts/mandelmjöl i och rör runt ordentlig, absolut max 2 msk rekommenderas i såfall! 


BAS RECEPT:

100g jordnötssmör
1-2 msk sukrin gold eller sirap/honung
2 skopor vanilj vassle
Liten nypa salt
1-2 msk kakao nibs
(Bara i nödfall; 1-2 msk kokosmjöl eller mandel/jordnötsmjöl om det verkligen kladdar sönder!) 


(Lite kanel gillar jag också att ha i, ta er friheten att experimentera med lakrits proteinpulver, lakritspulver+hallonsylt, pumpapajskrydda, pepparkakskrydda, saffran, mm.) 

Smaklig spis! 

Kommentera

Publiceras ej