Och där sprack den idén om att bara lägga ut ett recept varje advent fram till jul...

Men denna goding fick visst ganska mycket uppmärksamhet på Instagram när jag lade ut bilden där, så jag tänkte...
Detta är ju ändå inget direkt jul recept?

Visst att du kan ta pepparkakskrydda i både glass och kakdeg men det är ju det som gör detta med hemgjord glass så roligt!
Du kan göra lussebulle glass med lussebulle deg (OCH RUSSIN I!!!), pepparkaksglass med pepparkaksdeg, ren vanilj, kanelbulle etc.

Så låt gå för det.
Denna har jag gjort så många gånger förut att det förvånar mig att jag inte delat recept tidigare..?

 
* Vanlig vaniljglass.
 
* Pepparkaksglass med pepparkaksdeg och eh... En fet klick jordnötssmör hehe, detta är min första bild på min första helt egna hemmagjorda protein kakdegsglass, exakt på pricken fyra år sedan denna munorgasm skapades, och inte har den legat och dammat sedan dess precis hehe.

* Coooookie dough, min största kärlek, nyttig som onyttig, det klår allt med hästlängder, både kakor och godis!

* Kanelbulle proteinglass!
 
 
Och såklart, kakdegs aka cookie dough glassen. Med lite extra hackad choklad i smeten. Den gör sig bäst så nämligen...


Glass:
1 ägg
250g kvarg
1 skopa vassle protein (förslagsvis vanilj)
Lite salt, kanel & ev. extra sötning
1-2 msk hackad mörk choklad


- Elvispa ihop allting utom den hackade chokladen till en tjock smet. Häll över i en matlåda eller liknande, med ganska höga kanter och rör i chokladen. Ställ i kylen under tiden...

 

Cookie dough:
2 msk mandelmjöl/valfritt mjöl
1/2 skopa protein vassle (vanilj)
1-2 msk sukrin gold
Lite kanel, vaniljpulver, bakpulver & salt
Hackad choklad/chocolate chips
2 msk mandelsmör
1-2 msk mjölk ***

- Rör ihop allt torrt för sig.
Värm mjölk och mandelsmör i en liten burk i micron tills mjölken börjat koka, ca 30-40 sek.
Rör ihop detta till en tjock massa.
Häll över i bunken med torrt och jobba ihop till en deg.
Rulla små cookie dough bites.

***  beroende på protein pulver osv kan mer mjölk behöva användas men tillsätt då detta efter hand som du rör ihop degen, ha tålamod!
Den behöver jobbas med en del innan det går ihop. Så att använda för mkt mjölk kommer bara göra kladd av hela alltet!


- Rör försiktigt ner cookie dough i glassmeten och ställ in i frysen ca 1-2 timmar.
Rör om ca var 30:e minut så det "fryser jämt" i hela glassen.

KLART!

 

DIY Proteinrik Ben&Jerry Cookie Dough

Lindahls Kvarg Kommentera

Och där sprack den idén om att bara lägga ut ett recept varje advent fram till jul...

Men denna goding fick visst ganska mycket uppmärksamhet på Instagram när jag lade ut bilden där, så jag tänkte...
Detta är ju ändå inget direkt jul recept?

Visst att du kan ta pepparkakskrydda i både glass och kakdeg men det är ju det som gör detta med hemgjord glass så roligt!
Du kan göra lussebulle glass med lussebulle deg (OCH RUSSIN I!!!), pepparkaksglass med pepparkaksdeg, ren vanilj, kanelbulle etc.

Så låt gå för det.
Denna har jag gjort så många gånger förut att det förvånar mig att jag inte delat recept tidigare..?

 
* Vanlig vaniljglass.
 
* Pepparkaksglass med pepparkaksdeg och eh... En fet klick jordnötssmör hehe, detta är min första bild på min första helt egna hemmagjorda protein kakdegsglass, exakt på pricken fyra år sedan denna munorgasm skapades, och inte har den legat och dammat sedan dess precis hehe.

* Coooookie dough, min största kärlek, nyttig som onyttig, det klår allt med hästlängder, både kakor och godis!

* Kanelbulle proteinglass!
 
 
Och såklart, kakdegs aka cookie dough glassen. Med lite extra hackad choklad i smeten. Den gör sig bäst så nämligen...


Glass:
1 ägg
250g kvarg
1 skopa vassle protein (förslagsvis vanilj)
Lite salt, kanel & ev. extra sötning
1-2 msk hackad mörk choklad


- Elvispa ihop allting utom den hackade chokladen till en tjock smet. Häll över i en matlåda eller liknande, med ganska höga kanter och rör i chokladen. Ställ i kylen under tiden...

 

Cookie dough:
2 msk mandelmjöl/valfritt mjöl
1/2 skopa protein vassle (vanilj)
1-2 msk sukrin gold
Lite kanel, vaniljpulver, bakpulver & salt
Hackad choklad/chocolate chips
2 msk mandelsmör
1-2 msk mjölk ***

- Rör ihop allt torrt för sig.
Värm mjölk och mandelsmör i en liten burk i micron tills mjölken börjat koka, ca 30-40 sek.
Rör ihop detta till en tjock massa.
Häll över i bunken med torrt och jobba ihop till en deg.
Rulla små cookie dough bites.

***  beroende på protein pulver osv kan mer mjölk behöva användas men tillsätt då detta efter hand som du rör ihop degen, ha tålamod!
Den behöver jobbas med en del innan det går ihop. Så att använda för mkt mjölk kommer bara göra kladd av hela alltet!


- Rör försiktigt ner cookie dough i glassmeten och ställ in i frysen ca 1-2 timmar.
Rör om ca var 30:e minut så det "fryser jämt" i hela glassen.

KLART!

 

Någon som missat att det var första advent igår? Tänkte väll det... 
För min del spenderades den med lite julfix hemma i lägenheten, 50 minuters promenad i det kalla men otroligt sköna och soliga vädret, och närmare kvällen tog vi oss ett varv på Eslöv julskyltning (vilken julskyltning det sen var kan vi ju diskutera...). Men den avslutades i alla fall med några timmar på mysiga Grappa med irish coffee, vin, några öl och massa skitsnack. Väldigt bra första advent om ni frågar mig!

 
 
 

Och jag vet att jag ligger back med inlägg här, både recept och önskeinlägg som jag lovat skriva ihop, sådär typ förra veckan, men som aldrig blivit av. Min motivation och mående har dippat rejält den senaste tiden. Jag har med andra ord inte mått sådär särskilt bra. Varken psykiskt eller fysiskt, så ni får ursäkta mig.
Denna tiden på året brukar göra såhär med mig. 
Jag blir väldigt lätt deppig, isolerar mig. 
Därför var kvällen igår med mina favorit människor verkligen välbehövlig!
Den senaste tiden har jag bara pratat och varit omringad av människor när jag varit på gymmet (knappt ens då) och när jag varit och handlat. Annars har jag själv valt att spendera större delen av min tid smått isolerad, lite deppig och underhållt mig med massa små saker som jämt och ständigt behövt fixas. 
Mest bara för att jag ska slippa tänka. 
Flyr från sina problem hörde jag någon säga en gång?

 

Men jag tänker inte hålla er eller mig borta från att få liiite julkänslor, särskilt inte när julen innebär julbak i hästlängder!

Och här kommer mitt första bidrag för advents-recept-kalendern som jag diggar att ha.
Istället för "en lucka/recept/present" varje dag till julafton tycker jag att en speciell sak varje advent, gör det roligare, ger en något att uppskatta mer än om det varit varje dag i 24 dagar!

 
 

Så proteinrik JUVLIG sockerfri glutenfri osvosv "no bake":

PEPPARKAKSFUDGE coming right at you! 

1 dl mandelsmör
1 dl vanilj whey (eller kanelbulle?)
3x3 msk sukrin gold och vit sukrin
Osötad mandelmjölk efter behov
1/2 dl kokosmjöl (toppad)
Vaniljpulver
Salt
1/2 tsk pepparkaks krydda och ett stänk kanel

Täck en form (min var sådär 15x15 cm) med bakplåtspapper.
I en liten bunke blandar du ihop allt utom mjölken.
Rör tills allting är blandat och påminner om en lite torr smuldeg.
Tillsätt mjölk en matsked i taget och rör emellan.

Jobba sedan ihop med händerna till en fin och go pepparkaksdeg (ni får lov att äta den redan nu om ni vill, det har jag gjort så många gånger att jag tappat räkningen, HIMMELSK, pepparkaks cookie dough liksom!!!!).

Du ska kunna rulla den till en stor rund boll med händerna utan att det kladdar och rinner, så var försiktig med mjölken, men samtidigt vill du inte ha den för torr för då blir varken god som fudge eller deg. Så provsmaka gärna lite emellan eller känn bara efter ordentligt med händerna.

Lägg din boll på bakplåtspapperet i formen och pressa ut den med händerna så den är ca 5 cm tjock, eller plattare om du nu vill det.
Jag föredrar min fudge ganska tjock, blir lite mer mastiga bitar att äta då hehe.
Skär i bitar, jag skar min i 20.

Vill du ha någon topping på så släng på den nu!
Smält tex vit choklad att ringla över, I did, vit choklad + pepparkaka är en kombo som mina smaklökar aldrig kommer dissa i alla fall.

Förvaras kylt i en lufttät burk eller påse, eller frys, ska du äta den inom några timmar så är kylen att föredra, men dem håller i frysen i en månad för er som vill veta, hehe. ;)

Första advent & första (personliga favorit) julreceptet!

julen Kommentera

Någon som missat att det var första advent igår? Tänkte väll det... 
För min del spenderades den med lite julfix hemma i lägenheten, 50 minuters promenad i det kalla men otroligt sköna och soliga vädret, och närmare kvällen tog vi oss ett varv på Eslöv julskyltning (vilken julskyltning det sen var kan vi ju diskutera...). Men den avslutades i alla fall med några timmar på mysiga Grappa med irish coffee, vin, några öl och massa skitsnack. Väldigt bra första advent om ni frågar mig!

 
 
 

Och jag vet att jag ligger back med inlägg här, både recept och önskeinlägg som jag lovat skriva ihop, sådär typ förra veckan, men som aldrig blivit av. Min motivation och mående har dippat rejält den senaste tiden. Jag har med andra ord inte mått sådär särskilt bra. Varken psykiskt eller fysiskt, så ni får ursäkta mig.
Denna tiden på året brukar göra såhär med mig. 
Jag blir väldigt lätt deppig, isolerar mig. 
Därför var kvällen igår med mina favorit människor verkligen välbehövlig!
Den senaste tiden har jag bara pratat och varit omringad av människor när jag varit på gymmet (knappt ens då) och när jag varit och handlat. Annars har jag själv valt att spendera större delen av min tid smått isolerad, lite deppig och underhållt mig med massa små saker som jämt och ständigt behövt fixas. 
Mest bara för att jag ska slippa tänka. 
Flyr från sina problem hörde jag någon säga en gång?

 

Men jag tänker inte hålla er eller mig borta från att få liiite julkänslor, särskilt inte när julen innebär julbak i hästlängder!

Och här kommer mitt första bidrag för advents-recept-kalendern som jag diggar att ha.
Istället för "en lucka/recept/present" varje dag till julafton tycker jag att en speciell sak varje advent, gör det roligare, ger en något att uppskatta mer än om det varit varje dag i 24 dagar!

 
 

Så proteinrik JUVLIG sockerfri glutenfri osvosv "no bake":

PEPPARKAKSFUDGE coming right at you! 

1 dl mandelsmör
1 dl vanilj whey (eller kanelbulle?)
3x3 msk sukrin gold och vit sukrin
Osötad mandelmjölk efter behov
1/2 dl kokosmjöl (toppad)
Vaniljpulver
Salt
1/2 tsk pepparkaks krydda och ett stänk kanel

Täck en form (min var sådär 15x15 cm) med bakplåtspapper.
I en liten bunke blandar du ihop allt utom mjölken.
Rör tills allting är blandat och påminner om en lite torr smuldeg.
Tillsätt mjölk en matsked i taget och rör emellan.

Jobba sedan ihop med händerna till en fin och go pepparkaksdeg (ni får lov att äta den redan nu om ni vill, det har jag gjort så många gånger att jag tappat räkningen, HIMMELSK, pepparkaks cookie dough liksom!!!!).

Du ska kunna rulla den till en stor rund boll med händerna utan att det kladdar och rinner, så var försiktig med mjölken, men samtidigt vill du inte ha den för torr för då blir varken god som fudge eller deg. Så provsmaka gärna lite emellan eller känn bara efter ordentligt med händerna.

Lägg din boll på bakplåtspapperet i formen och pressa ut den med händerna så den är ca 5 cm tjock, eller plattare om du nu vill det.
Jag föredrar min fudge ganska tjock, blir lite mer mastiga bitar att äta då hehe.
Skär i bitar, jag skar min i 20.

Vill du ha någon topping på så släng på den nu!
Smält tex vit choklad att ringla över, I did, vit choklad + pepparkaka är en kombo som mina smaklökar aldrig kommer dissa i alla fall.

Förvaras kylt i en lufttät burk eller påse, eller frys, ska du äta den inom några timmar så är kylen att föredra, men dem håller i frysen i en månad för er som vill veta, hehe. ;)

En gång till kör vi på denna, himla goda, enkla och billigare variant på ProPud eller protein puddingarna från Barbells. 
För kasein eller ej, det blir inte som en vanlig kasein pudding(!!), här snackar vi verkligen copy cat på pricken av puddingarna ovan.

Smaksättning och adderad sötning, krydda etc går att variera i oändligheten.

Och att tillsätta 2-3 dl fryst frukt, bär eller isbitar kommer göra den lite mer glassig. Vilket man inte tackar nej till!
I alla fall inte damen här borta, då hon aldrig vill ha eller är sugen på glass, inte förrän hösten och vintern kickar in, knepigt det där, jag vet...
Men sådan är jag!

 
Körde på nötkräm denna gången då jag fick en nästan orörd burk alldeles gratis, sprang till gymmet så fort receptionen öppnat för att få labbarna i den. Fick höra att den "inte var så god", och självklart måste jag bevisa för mig själv och alla andra att det är den visst det!
 
Safe to say, I did it ;)
Och snart kommer det ännu mer Nötkräms kräääääm foodporn, trust me!
 
 
 
Till en portion:

1 - 1,5 skopa Tyngre Nötkräm kasein **
2,5 dl valfri mjölk
1/4 tsk xanthan gum


Börja med att röra ihop kasein och mjölk lite lätt om du ska använder elvisp.
Vispa & tillsätt sedan xanthan gum.
Vispa igen, ganska länge här, så att xanthan gummit löser sig ordentligt.

Annars är det bara att köra ner allt i en bra mixer eller matberedare och köra någon minut, pausa, köra igen tills du fått en slät "smet".

Släng in i kylen någon timme (viktigt!) sedan har du en på exakten kopia av Propud eller Barbells pudding för den delen.

 
** Självklart kan du använda vilket kasein/vassle du vill och känner för.
 
Den enda skillnaden är mängden vätska och xanthan gum kan behöva sjusteras, men pröva dig fram.
Om den efter sin lilla kyl-tid fortfarande är för lös, kör den bara i mixern/vispa igen och ha lite mer xanthan gum!

Propud eller Barbells fast bättre!

ätbart & recept Kommentera

En gång till kör vi på denna, himla goda, enkla och billigare variant på ProPud eller protein puddingarna från Barbells. 
För kasein eller ej, det blir inte som en vanlig kasein pudding(!!), här snackar vi verkligen copy cat på pricken av puddingarna ovan.

Smaksättning och adderad sötning, krydda etc går att variera i oändligheten.

Och att tillsätta 2-3 dl fryst frukt, bär eller isbitar kommer göra den lite mer glassig. Vilket man inte tackar nej till!
I alla fall inte damen här borta, då hon aldrig vill ha eller är sugen på glass, inte förrän hösten och vintern kickar in, knepigt det där, jag vet...
Men sådan är jag!

 
Körde på nötkräm denna gången då jag fick en nästan orörd burk alldeles gratis, sprang till gymmet så fort receptionen öppnat för att få labbarna i den. Fick höra att den "inte var så god", och självklart måste jag bevisa för mig själv och alla andra att det är den visst det!
 
Safe to say, I did it ;)
Och snart kommer det ännu mer Nötkräms kräääääm foodporn, trust me!
 
 
 
Till en portion:

1 - 1,5 skopa Tyngre Nötkräm kasein **
2,5 dl valfri mjölk
1/4 tsk xanthan gum


Börja med att röra ihop kasein och mjölk lite lätt om du ska använder elvisp.
Vispa & tillsätt sedan xanthan gum.
Vispa igen, ganska länge här, så att xanthan gummit löser sig ordentligt.

Annars är det bara att köra ner allt i en bra mixer eller matberedare och köra någon minut, pausa, köra igen tills du fått en slät "smet".

Släng in i kylen någon timme (viktigt!) sedan har du en på exakten kopia av Propud eller Barbells pudding för den delen.

 
** Självklart kan du använda vilket kasein/vassle du vill och känner för.
 
Den enda skillnaden är mängden vätska och xanthan gum kan behöva sjusteras, men pröva dig fram.
Om den efter sin lilla kyl-tid fortfarande är för lös, kör den bara i mixern/vispa igen och ha lite mer xanthan gum!