Tosca kaka vet alla vad det är, Drømme kage är ungefär detsamma, fast i en dansk version, finns även med choklad, den varianten är sjuk!
Min syster kom hem i somras med en enorm form choklad Drømme kage och bjöd, den tog slut, fort.
 
Men nu är det höst, (dvs inte precis chokladens säsong) och jag älskar hösten.
Och tosca kaka är gott, men sjukt uttjatat och överskattat!
 
Och äppelpaj-eller kaka känns mycket mer höst, i alla fall för mig.
Men en mjuk, saftig kaka, med karamell/knaprigt/glaserings(?) topp-lager känns ändå som ett vinnande koncept?
 
Så jag bestämde mig för att jag bara skulle kombinera hela skiten och göra det bästa från två (tre?) världar;
 
Äppelkaka/paj
Höst
Drømme kage/Toscakaka
 
TRE VÄRLDAR!
 
 
 
Ingredienser för kakan:
0,75 dl sukrin - vitt sötströ
2 ägg
1 nypa vaniljpulver
1 tsk kanel
Lite salt
2 dl mandelmjöl
0,75 dl kokosmjöl fettreducerat
2 tsk bikarbonat
1/4 tsk xanthan gum (detta för att kakan ska hålla ihop utan att behöva använda en massa mjöl, går nu mer att köpa på Ica, brukar stå bland det glutenfria)
1 dl osötad mandelmjölk - valfri mjölk
 
 
För äppelkaka-strössel lager:
3 msk smör eller kokosolja
2,5 dl hackat äpple, små bitar, gärna Granny Smith 
1/2 dl sukrin gold - brun sötning
1 tsk kanel
1,5 dl mandelmjöl
0,75 dl grovt hackade hasselnötter, valnötter eller mandlar
Lite salt
 
 
 
Baka kakan:
Vispa ihop kvarg, sötning, vanilj och ägg krämigt och fint.
Rör ihop torra ingredienser i en separat skål.
Kombinera vått och torrt och vispa ordentligt!!!
Tillsätt mjölken sist och vispa igen. Ordentligt. Enligt mina erfarenheter klumpar gärna xanthan gummit sig, så vispa. Ordentligt.
Häll smeten i en bakpappersklädd form, ca 23x23cm form.
 
 
Äppelkaka strössel lager:
Smält smör i en kastrull.
Tillsätt äpple, kanel och sötning.
Koka/puttra i ca 2 min, och rör under hela den tiden.
Ta bort från plattan och ha i mandelmjöl, salt och nötter, rör ordentligt till det blir en smulig smuldeg.
 
Smula nu degen över din kaksmet, och baka 190*c - cirka 35 min.
 
Skulle din smuliga topping bli för "mörk" i färgen, innan tiden gått ut, ta ut och täck din form med bakplåtspapper, baka vidare!
 
 
Ta ut från ugnen och låt svalna helt innan du tar ut din kaka och delar den i 9 bitar.
 
 
Cirka näringsvärde för 1/9 bitar:
300 kcal
26 g fett
5 g kolhydrater
10 g protein
Eftersom jag gärna bakar med pumpapajskrydda såhär års, så tänkte jag lägga upp recept för er som inte vill/kan beställa den "färdiga" varianten från iHerb.
 
Super enkel, och här får ni en liten sats ni kan använda till vad som passar er, super god att göra "No Bake Pumpkin Pie In A Bowl" också om man är lat (like me) och vill ha en sjukt snabb pumpa paj någon gång.
 
 
KRYDDMIX TILL PUMPA PAJ:
 
3 msk kanel
2 tsk ingefära
2 tsk muskot
1,5 tsk kryddpeppar
1,5 tsk kryddnejlika
 
 
Klart!
 
 
Och eftersom jag nämde det ovan, för er som inte följer mig på instagram, kommer här en lathund på hur ni snabbt och enkelt slänger ihop en "No bake pumpkin pie/in a bowl".
 
1 dl pumpa purè
1/4-1/2 tsk pumpapajskrydda
1 skopa vaniljprotein/kanelbulle är också sjuuuukt gott
Ev. extra sötning efter smak (enligt mig, verkligen inte nödvändigt!)
 
Bara elvispa ihop allting, ät direkt eller kyl en 30 min och ÄT!
 

Lite som en saftig saftig saftig mjuk pepparkaka fast i en mer höstig och pumpig version.

I 3 år har jag varje höst gjort min protein pumpapaj, nu, denna hösten, kände jag för lite uppdatering.
Så då blev denna till. 
Och minst lika god, om inte godare med frosting ovanpå också, frostingen som blev så god att jag seriöst gjorde dubbel sats bara för att jag skulle få äta en omgång direkt ur bunken, haha!

Och smeten till denna kakan?

Orkar ni inte baka den någon gång så ät smeten som den är, lika gott det med haha!

Är det bara jag som älskar kakdeg, kaksmet och kletig mat direkt ur en bunke?

Gärna med slickepott också, känslan alltså, tycker det blir mycket godare än själva kakan....

 
Kakan:
 
Ca. 4,75 dl pumpa purè (skär en butternut pumpa i bitar, micra till mjuk, ca 8-10min, låt svalna, skala, mixa helt slät, klart!)
1 dl kokosmjöl, fettreducerat
2 ägg
2 skopor vanilj protein, whey eller blandprotein
0,8 dl naturell kvarg från Lindahls
1 tsk bikarbonat
1-2 tsk "naturell" stevia droppar (eller valfri sötning efter smak; kan väll tippa på omkring 1/2 dl)
1/2-1 msk pumpapajskrydda 
 
Kör ihop allt i en bunke, smeten ska vara tjock!!!!
Häll smeten i en silikon-eller smörjd/bakplåtspappersklädd form, cirka 20x10cm, och baka 40min på 190*c.
Kakan är klar när mitten inte längre är vrål-kladdig, lite mjuk och sådär ska den gärna vara, ingen vill ha en torr kaka!
 
Ställ åt sidan och låt svalna helt.
 
 
 
Nu gör vi frostingen som är väldigt viktig att ha till denna kakan!
 
2 skopor vanilj protein, whey eller blandprotein
(Valfritt; liten nypa pumpapajskrydda, kanel, vaniljpulver, etc)
 
Bara elvispa ihop allting till en tjock och fin frosting.
Ställ i kylen, viktigt det där, i minst 30 minuter, den ska liksom bli riktigt kall och få tjocka till sig ordentligt.
 
 
Lossa försiktigt din kaka från formen.
Jag använde en silikon form, så jag bara körde en kniv lite lätt i kanterna så kakan släppte helt och vände sedan upp och ner på formen och kakan was out!
Bre på din frosting med en kniv eller sked eller whatever.
 
Servera!
 
Dekorera gärna med något trevligt, typ strössel, sprinkla över lite kanel, riv över lite vit choklad (passa så sjukt bra ihop med pumpapajs-smaken), kör helt enkelt på vad som passar dig!
 
Smaklig spiiiiiis!