Mina absoluta favoriter ända sedan min styrketräning började (vilket nu är cirka 5-6 år sedan? tappar lätt räkningen på år/datum etc. Don't blame me, jag lever för stunden!) har alltid varit överkropp.
Jepp, jag sa ju det, jag är och har alltid varit en pojkflicka, benträning har alltid varit mina pest och pina pass.

Jag hatar dem inte direkt, då jag ser resultat, men varje jäkla gång jag ska iväg och träna ben är det Motivation Speaks som rullar på max volym i mina lurar, dubbel koffein dos intas och jag ser till att alltid ha skamligt korta shorts och linne på mig.
Varför?
Inte för att jag vill att hela gymmet ska se min väldigt fina rumpa nej, utan för att jag DRUNKNAR VARENDA GÅNG I MITT EGET SVETT!!!
Mina (allas?) benpass är riktiga mördar pass som kan suga musten ur mig så att jag sedan går som en halvdöd tre dagar fram.

Så kortfattat:
Bröst, triceps (nyfunnen favorit igen efter en massa slarv hehe), rygg & mina älskade axlar!

Benpass. Funkar. Ett måste liksom.
Snyggt som fan också med ett par rejäla stockar!


Mål med träning just nu (och har alltid varit):
Att bygga muskler, bli stor som fan, men ändå hålla en hyfsad form genom det hela.
En livslång resa utan slut.


Träningsvecka:
Sjukt svårt att svara på. Jag är väldigt spontan och kör det jag känner för för stunden. Jag kan tex bestämma mig för rygg på morgonen, sen när jag väl äntrar gymmet får jag någon snilleblixt och kör helt plötsligt något helt annat istället.


Men kort och gott, HELA kroppen ska vara tränad när veckans sista dag är inne!
Oavsett hur omotiverad jag är (till att träna ben, hehe).
* Gärna ska veckan ha inneburit 2 triceps pass, en ny målsättning; större armar. Jag skäms nämligen över mina nuvarande.
* 1 par rejäla dips, chins, armhävningar och pull ups.
Mest för att...

"du kan inte räkna dig själv som stark förrän du kan ta din egen kroppsvikt"!

Kosten då?
Ja den hade jag kunnat skriva en hel roman om...
Men jag ska verkligen försöka att ta det i en rimlig sammanfattning. Så att ni liksom orkar med mig (vilket jag knappt gör själv ibland).

Jag kan inte skriva ut exakt hur jag äter under en dag, då det varierar väldigt mycket. Är jag inte sugen på frukost förrän klockan är 12 på dagen, även om jag vaknar klockan 06? Nä då äter jag heller inte förrän då.
Men oftast blir jag hungrig vid 10 tiden så.

Men i grund och botten ser en "vanlig" dag ut som så att jag får i mig 3-4 stora måltider.
En hel del vegetariskt, har ju trots allt varit vegetarian i 2 år, vegan i 3-4 år, men cirka en 50/50 kött och vegetariskt i veckan.


Mellanmål och små-ätande finns inte i min värld.
Varför?
Det som är såååå viktigt för blodsocker och gudvetvad(!), nä det är faktiskt inte det. Din kropp ställer om sig efter hur DU väljer att äta. Det tar lite tid, ja, men det där med "måste äta mellanmål" är bara ett jäkla påhitt, en myt!
Jag åt också mellanmål för några år sen, till vilken nytta?
Det triggade bara igång, hör och häpna mitt söt sug. Och då tåls det att nämnas att mina mellanmål och måltider INTE innehöll raffinerat socker, mjöl etc.

Dem åren körde jag något som några av er säkert känner igen som "clean eating".
Vilket är helt onödigt.
Slöseri med tid rent utsagt.
Slöseri med LIV som man annars kunnat leva och äta och njuta av, utan att ta det till överdrift.

Clean eating gör mer skada än vad det gör nytta i dagens läge. Jag kan inte ens räkna med alla mina tjugo fingrar och tår tillsammans, hur många störda mat-relaterade-beteende som uppstått pga detta s.k (trams) clean eating, bland allt från unga till äldre, oftast unga tjejer, ja, men killar också!

Macros och IIFYM:
"When if it fit your macros - goes - if it fit your mouth"

Att IIFYM (tracka macros, äta hur fan du vill bara du når dina micros: vitaminer & mineraler//macros: kalorier fett kolhydrater & protein) också har gått lite till överdrift i viss mån är också något man ska ta och fundera ordentligt över. I alla fall om du som just nu läser det här är nybörjare eller funderar på att börja med det.
Det KAN framkalla ätstört beteende att behöva "räkna allt" du stoppar i munnen, det kan också skapa hetsätande och otroligt med kompenserande för att man ska "ha råd med det där kakpaketet ikväll till sin kvarg" eller vad det nu kan vara!
Det gäller att ha psyket på rätt plats, och känna sin kropp.


Men självklart behöver du inte räkna dina macros bara för att du ska "få lov" att äta en (eller tio för den delen) kaka!
Jag är ingen extrem macro-tracker heller, jag har mest ett ordentligt öga på mängder och mat, men låter det inte gå till överdrift.


Då jag är av åsikten;
vill jag ha en påse (natur-)godis, en påse favvo chips eller kakor?

Då äter jag det oavsett hur mycket jag än "förstör" mina macros just den dagen!

För vet ni vad?
Det är vad ni äter I LÄNGDEN aka HELHETEN som gör skillnad!
INTE vad du äter just nu, just idag, det är en DEL av HELHETEN.



Jag kan inte poängtera detta tillräckligt, hur viktigt det faktiskt är, oavsett vad 70% av fitnessvärlden säger er, så är det faktiskt helheten som spelar ALL roll i hur du mår/går upp eller ner i vikt/bygger muskler eller ej.

Fokusera 80% på helheten och resterande 20% kan du lägga på att ha ett öga på detaljerna.

Att fokusera och lägga all din tankekraft runt detaljer:
"Herregud nu åt jag hela TRE kakor till kaffet, omg det är minst 150 kalorier!!!"
"Jag råkade dricka två latte idag, jag som max får ta en i veckan!!!"
"Helvete! Det blev visst 2 portioner middag/lunch/frukost, fan också, nu måste jag äta mindre resten av dagen!"

Det kommer bryta ner er totalt, förstöra er, ge er ett kompensations-tvångs-tänkt och ev ätstörningar som med all säkerhet kommer förstöra livet för er, och nej, detta är inget ni ska ta med en "klackspark" och tänka "detta händer inte mig"!


För jo, det kan hända just precis dig!
Det kanske redan har hänt dig?
Eller någon i din omgivning?
Det kan hända vem som helst!
Även killar!


Ja, ni fattar vart jag vill komma med detta?

Nu tänker jag dock sätta en stor fet p u n k t här. För jädrar vad långt det blev.
Som vanligt då alltså.

Men det behöver komma ut.
Det behöver bankas in i skallen på minst halva jävla befolkningen för att dem ska sluta hetsa, kompensera, ha en massa ångest över en så fjantig sak som en eller (nu är du dödens-) FEM kakor!

Lev ditt liv.
Gör vafan du vill.
Ät vafan du vill.
Så länge din kropp och knopp mår bra; får sin näring, vitaminer, mineraler, fibrer, KOLHYDRATER, protein och FETT, ja ni vet, allt det där VIKTIGA.


Men glöm inte 20% skit-i-detaljerna-delen!
Några kakor, en glass, äppelpaj MED glass, varm choklad med vispad grädde och chokladsås, en extra stor latte & chocolate chip cookie på stan en solig höst dag med din bästa vän, restaurang mat, buffé med familj och goda vänner, eller en middag man lagar och äter ihop, myser och mår alldeles förträffligt för du har bestämt att du ska LEVA!

Leva OCH må bra!
Just EAT it!