Gyllene proteinrika saffransrutor, med russin, tranbär, hackade mandlar, sockerfri vit choklad eller vad det nu är för tjafs som passar er!
Denna har jag gjort både med pumpapajskrydda = pumpa paj blondie, och som i år, med saffran och russin = någon slags saftig jäkla Lussebulle kaka/blondie.
 
Fruktansvärt god oavsett vad du väljer att ha i, eller inte ha i.
Saffran går att utesluta helt eller ersättas med tex. pepparkakskrydda, pumpapajskrydda, bara kardemumma, kanel etc. 
Variationen på denna kakan är oändlig. 
 
Och söpotatisen bidrar med en sjukt saftig, mjuk, söt, UNDERBAR konsistens och smak.
 
 
Personlingen tycker jag inte om potatis, varken den söta eller den bleka. Men i denna kakan?
Då vill jag äta potatis varje dag alla dagar om året!
 
 
OLDIE BUT GOLDIE PÅ BILDEN OVAN.
En av mina första kakor med exakt det här receptet.
Med pumpapajskrydda, grovhackade mandlar och russin.
 
Yes, I have a thaaaaaang for russin som får lov att ligga och gosa sig i bakverk och gröt.
Dem suger upp vätska, avger en sötma i hela bakverket som gör att ingen annan konstgjord eller raffinerad sötning behövs tillsättas.
 
Kan inte bli bättre.
 
Lika god kall som varm!
Faktum är att den nog är godast kall....
Går utmärkt att frysa!
 
 
DEN NYASTE VARIANTEN MED SAFFRAN: Använde jag en lång, platt form, vilket jag ångrar lite nu i efterhand, inte för att den inte blev saftig eller god, jag bara föredrog den tjock och maffig i sin brödform.
Så please;
När/om ni gör denna, baka den i en brödform!
 
 
150g bakad, skalad och mosad sötpotatis
2 skopor Tyngre Vaniljdrömmar vassle
1 dl äggvita
1/2 dl kokosmjöl, fettreducerat
Lite bakpulver, typ 1 tsk
En liten skvätt vatten, 2-3 msk bara, behövs inte om du inte vill
Ca 30g russin (Efter smak och tycke. Inte alla som gillar russin. Mandlar eller vit choklad är också gott att ha i.)
2 pkt/1g saffran
 
 
**Hur man bakar en sötpotatis på effektivaste sätt har jag lagt upp om säkert två gånger nu.
Men gör det en sista gång nu igen bara för att vara snäll..?
Ta en potatis, pricka hål eller skär snitt i den, ganska djupa.
Lägg i en bunke och micra den tills den är genombakad.
Efter någora minuter i micro brukar jag ta ut och känna på-och vända den, sen micra igen till den är helt klar. Dvs mjuk och moist.
 
Låt potatisen svalna innan du skalar den. 
Mixa med stavmixer, gaffel eller i matberedare.
Det måste vara en helt slät purè!
 
 
Rör ihop torrt lite i slarvigt i en bunke.
Elvispa ihop med resten av ingredienserna.
Tillsätt ev lite vätska om du tycker din smet är alldeles för tjock.
Alla vill inte ha super kompakta kakor, like I did this time ;)
Ploppa ner dina russin sist!
 
Häll ner i en form. Bakpappersklädd, ordentligt smord eller silikon.
Helst en brödform (10x20cm) och baka 175*c i cirka 45 minuter.
 
Ta ut och låt den stå på galler, i sin form, och svalna innan du vänder upp och ner på skiten och får ut den saftiga härligheten på ett fat.
 
Denna var riktigt god att äta tillsammans med sockerfri jordgubbssylt och lite Lindahls vaniljkvarg eller vanlig blandat med lite keso. 
 
-
 
Receptet ovan syftar på 8 bitar; 
 
65 kcal
5,5g K
1g F
9g P
 
(null)

(null)

Kommentera

Publiceras ej