THE GREATEST APPLE CAKE - bättre än "mormors egna"

Kommentera

Det bästa med denna goding, förutom att det är den godaste äppelkakan som finns och som fått den bästa creden någonsin av alla som smakat den (vilket är en hel del by now), är att den tar sådär ingen tid alls att göra.
Om vi bortser lite från tiden den ska vara i ugnen då.
Men det är ju bara att ställa en klocka sen voilà. Spring och gör vad du vill under tiden!

När klockan sedan ringer har du en gudomligt underbart god äppelkaka att äta, så fort den fått svalna lite, det gör ändå rätt ont att hugga in på en helt nybakad kaka har jag insett nu...

Och köket...
Ditt kök komet lukta heaven!!!!
Ingen kan klaga på hösten med denna kakan redo att käkas, med glass, pudding, vaniljsås etc.
Bara att servera hur som helst, den är lika god oavsett!

 

Ingredienser för en rejäl kaka:

2 ägg
3 äggvitor/1 dl
250g Lindahls vanilj kvarg
2 skopor Tyngre vaniljdrömmar (-> 1 vassle och 1 kasein)
20g grovt hackade hasselnötter
2 msk kokosmjöl
2 msk mandelmjöl
1-2 msk sukrin gold
2 tsk bikarbonat
2 stora msk äppelpajskrydda***
2 stora eller 3 mindre äpplen (gärna dem röda och fina höstäpplena)



*** För er som inte har latmans-äppelpajskryddan från iHerb, kommer här en enkel slängihop äppelpajskrydda:

4 tsk kanel
1,5 tsk kardemumma
2 tsk malen muskot
1 tsk ingefära

 

Börja med att dela upp dina äpplen.
Hälften ska rivas, inte så det blir mos, utan som råriven morot ungefär.
Andra hälften ska skivas till dekoration, i ca 1 cm tjocka skivor.

Rör ihop alla torra ingredienser i en skål.
Rör ner allt det blöta, inkl rivet äpple.
Elvispa eller rör ihop ordentligt, så det blir en hyfsat slät smet, med tanke på de rivna äpplena kan den ju aldrig bli helt slät ;)
Men inga mjölklumpar eller sådär ska vara kvar.

Häll ner i en form, jag använde mig av en non-stick, ca 20x20 cm, med en 10 cm djup.
Lägg på och tryck lite lätt, ner dina skivade äppelbitar på toppen.

Släng in i ugnen på 150*c i ca 40 min.

De sista 20 minuterna kan du hålla ett öga på den, lägg ev silverpapper ovanpå OM den skulle få för sig att vilja bli solbränd.

Den ska gärna vara lite gyllenbrun, men bara för att toppen kanske vill bli bränd, betyder det inte att kakan i sig är klar!

Använd en sticka i mitten, den ska komma upp utan kladd när kakan är klar.
Men max 40 minuter iaf, kakan kommer fortsätta stelna lite under tiden den får svalna.