Den första, choklad såsen, känner nog några av er igen från min så kallade low-everything-notella. 
Fast denna gången i sås format. 
Med andra ord blev det rätt denna gången, första gången blev bara ett misslyckat lyckande typ. Liksom vem klagar på en lågkalori mörk choklad Nutella?
Så misslyckande, ja, på sätt och vis, då det egentligen skulle blivit en sås/sirap. 
Men samtidigt blev det ju ett as grymt choklad pålägg istället. 

Men inte denna gången inte! 


Mörk choklad sås! 
Low carb/fat, socker,-gluten-och mjölkfri. 

4 dl vatten
1 dl kakao
5 msk sötning som mäter som socker (ex sukrin, SukriLätt etc) 
1 tsk "dark chocolate" stevia droppar
0,5 tsk salt

Koka upp vatten, salt och sötning i en djup kastrull.
Vispa i kakao ordentligt tills där inte är några klumpar kvar. 
Sänk nu värmen till hälften (på min spis satte jag den på 2:an) och låt det stå och små puttra i ca 20 minuter. 
Vispa någon gång då och då, mest för säkerhetsskull.
Inga brända bottnar här inte! 
Låt svalna i minst 10 minuter. 
Den stelnar lite och kommer bli som en riktig choklad sirap/sås. 

Denna goding innehåller knappa 50 kalorier per 100 gram. 
Men är ni som jag och äter protein glass/mousse varje kväll och älskar mörk choklad, så lär den ändå inte hålla länge. 
Tur då att den är så himla enkel och snabb att göra! 


Walden farms sirap! 
Ja det är kemiskt skit ända ut i flask knoppen. Men dem är ändå ett rätt grymt substitut när man ska baka, eller vill dränka sin gröt/sina pannkakor/glass etc i just, sirap

Kola, choklad, blåbär, vanilj, mocha, banan, salt karamell, pumpa paj, äppel paj, pannkaks sirap... 
Variationen är oändligt även här! 


"Kalorifri sirap": Walden farms DYI
3 dl vatten eller mjölk*
Valfri smaksättning: stevia eller flavdrops**
Lite salt
1 tsk xanthan gum
Ev extrakt valfritt

* när jag ska göra tex salted caramel/vanilj/mocha/kola sås gillar jag att använda kokosmjölk light. Mest för färgens skull. Ser trevligare ut med en vit vanilj sirap än en genomskinlig, men då blir det också ca 60 kalorier per 100 gram. 
Vatten ger typ 1 kalori per 100 gram. 
 
** när det kommer till sötningen här, så har jag inga direkta mått. Utan jag brukar smaka av allt, tänka på hur många droppar har jag tex i 250-300 gram kvarg, sen utgår jag från det. 
Men smaka av, inte alla vill ha en sirap som är söt som socker. 
Och ingen vill väll ha en sirap som smakar ingenting? 

Gör såhär:
Ta fram en mixer, mix&go eller matberedare. 
Kör ner alla ingredienser i denna och kör på full effekt någon minut. 
Det kommer skumma rätt bra! 

När du ser att xanthan gummit har löst sig ordentligt, så är den klar. 
Förvara lufttät i kylen, skaka den lite före användning! 



Smak exempel: 

Salted caramel - kokosmjölk light/vatten, karamell stevia droppar, en rejäl nypa salt, ev karamell extrakt!

Pepparkaka - vätska, pepparkakskrydda, vanilj extrakt, karamell stevia droppar. 

Vanilj - kokosmjölk light/vatten, vanilj stevia droppar, vanilj extrakt. 

Mocha/latte - lite starkt kokt kaffe + valfri vätska, mocha flavdrops, vanilj extrakt, ev extra sötning. 

Choklad - vätska kokt med någon tesked kakao för färg (som du sedan låtit svalna helt innan du mixar), choklad stevia droppar, lite salt och vanilj extrakt. 

Kokos - kokosmjölk light, vanilj extrakt, kokos stevia droppar. 

Jordgubb/blåbär - vatten, jordgubb/blåbär stevia/flavdrops, några tinade bär av sorten du vill göra för färgens skull, karamell färg går också att använda

Kola sås - mjölk eller vatten, karamell extrakt, karamell stevia droppar, valfritt färgämne (ex kokar du vatten/mjölk med sukrin gold för brunare färg innan du mixar, eller använder något annat du vet ger bra "kolasås-färg").
** tänk på att sukrin sötar mycket, så du kommer inte behöva lika många stevia droppar i denna! 

Pumpa paj - vätska, pumpa pajs krydda, valfri sötning, vanilj extrakt och 1-2 msk pumpa-eller morotspuré för färg. 

Äppel paj - vätska, äppelpajs krydda, vanilj extrakt, valfri sötning; karamell är min solklara favorit, 1-2 msk äppelmos för färg och lite för smakens skull.  


Där har ni några av mina favorit kombinationer. 
Så nu är det helt upp till dig. Varför inte bara köra på och mixa fram din egen helt nya favorit smak? 

Och skriv gärna en rad eller två i kommentarsfältet nedan om hur det gick! 

Kommentera

Publiceras ej