FÖR 1/16 LUSSEBULLE (inkl. extra ägg och russin):
49 kcal
3,3g protein
4,8g kolhydrater (varav 2,3g fiber & 0,7g socker INGENTING ALLS JU!!!!)
1,6g fett
För lussebullar vill man ju helst äta hela december. Och gärna börja på dem redan i november.
För min del ska det vara mammas hemliga recept, ingenting klår mammas julbak.
Småkakor så som kanelbågar (som jag gjorde en nyttigare variant av för några år sedan här), rosenmunnar, choklad snittar och pepparkakor, knäck, kola, skumtomte-och saffrans fudge (ännu en grej jag gjort en remake på), också då det viktigaste; lussebullar!
Jag köper aldrig lussebullar i affären, har gjort någon enstaka gång och blivit lika besviken varenda gång.
Mammas är bäst!
Men så kommer vi till det där faktumet att där är jäst i degen, och jag hatar att baka med jäst, plus socker, smör, vetemjöl osv.
Sådant man kaaaanske inte riktigt vill klämma varje dag.
Inte jag i alla fall.
Jag har länge funderat på att göra egna, lite nyttigare. Men aldrig kommit till skott.
Igår däremot.
Större delen av dagen spenderade jag i köket, med disk upp över öronen och kladdade med degen som faktiskt blev riktigt bra!
Bara själva bakningen kvar då, för nyttiga bakverk kan verka awesome innan dem bakas, ibland kan ugnen vara en riktig djävul.
Men inte denna gången inte!
Jag slukade fyra stycken på stående fot, nybakade, varma, saftiga och herregud vad goda dem blev!
För att vara nyttiga så är dem en solklar vinnare.
Men ingenting, ingenting, nyttigt som onyttigt, hembakat som köpt, ingenting i hela vida världen kan klå mammas orginal (helst nybakade med en klick smör på, oh lord, har ni inte testat smör på varma lussebullar, gör det! Detta säger en som vanligtvis hatar bröd och smör haha)!
Och eftersom detta är en nyttigare variant, så kan ni heller inte förvänta er en "äkta" lussebulle.
Dock är dem jävligt grymma och goda för att vara nyttiga bullar!
Sinnes goda och saftiga faktiskt, riktigt jäkla bra lussebullar dem här!
3 kommentarer
Anna
09 Dec 2016 10:17
Ååh, tack!! Är det naturell kvarg eller vaniljkvarg du använde?😊
Anonym
16 Dec 2016 19:03
Tack för ett toppen recept! Väldigt goda! ) har använd detta receptet till att göra vaniljbullar med, bytade ut saffran till 1,5 krm vaniljpulver och 1 skopa vanlig vassle + 2 msk mandelmjöl (istället för bovetemjöl), la sedan 100g propud som fyllning.👍🏻😊
Anonym
16 Dec 2016 19:03
Tack för ett toppen recept! Väldigt goda! ) har använd detta receptet till att göra vaniljbullar med, bytade ut saffran till 1,5 krm vaniljpulver och 1 skopa vanlig vassle + 2 msk mandelmjöl (istället för bovetemjöl), la sedan 100g propud som fyllning.👍🏻😊
Kommentera