update näringsvärde för heeeela brödet:
1753 kalorier
76g protein
281g kolhydrater
34g fett
Varav socker: 74g (russinens och sirapens "fel", men se det positiva i det hela, det är mer narurligt socker än vad det vanligtvis är i köpebröd)
Varav fiber: 25g
Mättat fett: 8g
Jag fick ut ca 20 skivor av det här brödet vilket ger 1 skiva vörtbröd:
87 kcal 4g protein 14g kolhydrater 2g fett
4g socker 1g fiber 0,4g mättat fett
Ett schystare vörtbröd
1 limpa
3 dl Julmust light
2,5 dl filmjölk 3% (laktosfri använde jag obv.)
30g/2 msk sockerfri sirap (jag använde zero topping "pancake" köpt från bodylab, men agavesirap eller honung funkar också)
1,5 dl russin
100g bovetemjöl
120g havremjöl (mixade havregryn men det går också att köpa i affärer)
65g rismjöl
35g vassle protein (jag använde Tyngre vaniljdrömmar, men går att byta ut mot samma mängd rismjöl)
1 msk bikarbonat
2 msk fiberhusk
1/2 dl krossade linfrön
1 tsk salt
4 msk vörtmix krydda
Sätt ugnen på 175 grader.
Rör ihop julmust, filmjölk, sirap och russin.
Blanda de andra ingredienserna i en egen bunke och rör sedan ner i smeten.
Vispa ordentligt med elvisp.
Häll i en bakpappersklädd brödform (eller smord med typ olja eller smör).
Grädda i mitten av ugnen i ca 50 minuter (tog lite kortare tid i min sprillans nya ugn dock).
Ta ut ditt bröd och låt svalna inlindat i en bakduk.
* Går att frysa.
* Eller förvara längst ner i kylen (där är det som kallast för er som inte visste) i en plastpåse om du inte ska äta det inom 2-3 dagar sådär, vilket kan vara lite av en utmaning om man bara är en till två pers.
Mums att rosta sen äta med smör och ost!
Det bästa med detta brödet är väll ändå att det är laktosfritt, lite nyttigare, proteinrikare och nästan-glutenfritt, vörtmix kryddan innehåller tyvärr gluten, så det förstör en hel del.
Men men, doften som sprider sig i köket när du bakar detta...
Obeskrivlig!
Nu slipper vi i alla fall alla rent utsagt SKIT tradiga köpe-vörtbröd, som dessutom ALLTID ska innehålla exakt 3-4 styck russin per limpa!
Hallå liksom? Russin är ändå något du kan köpa sjukt billigt, så varför snåla?
Men självklart behöver du inte ösa i med russin som jag gjorde, jag råkar bara älska russin, bruna som gula, ren kärlek!
Precis som nybakat vörtbröd med smör!
2 kommentarer
Alexandra
12 Dec 2016 06:24
Har du nå närigsvärden för detta bröd? :D Superroliga och inspirerande recept förövrigt så kul!! :)
Jessica
12 Dec 2016 07:04
Du är grym på recept Mia och jag är sämst på att kommentera 🙄 Har gjort kvargglassen 100tals gånger (en hit med pepparkaksmak 👌). Men en fråga ang detta recept, vad har bovetemjöl för egenskaper ? Alltså, läser att många bakar med detta och undrar varför man ska köpa det? Funkar havremjöl lika bra?
Kommentera