En socker(fri) bagare han bor i staden han bakar kakor mest hela dagen...

Kommentera
 
 Jag har aldrig varit särskilt glad för mackor, smörgåsar, bröd, bullar (förutom lussebullar då), knäckebröd osv. 

Jag hade iofs en period i högstadiet som varade ett knappt halvår då jag levde på de berömda grillade pizza mackorna á la Mia, och jo, där jag bodde på den tiden var dem berömda, så fort kompisarna ramlade in hos oss (vilket dem gjorde i tid och otid, vi drev för tusan nästan ett hotell på den tiden för ungdomar haha!) var det första dem gjorde om jag var hemma att be mig göra dem förbaskade mackorna med extra allt. 
 
Och jag ljuger om jag säger att jag inte tyckte om dem, 'cuz I did!
Annars hade jag ju inte levt på dem i x-antal månader. 
Men man tröttnar, jag gjorde det iaf. 
Sen å andra sidan är jag en extrem periodare när det gäller mat (dryck, kläder, böcker, killar, i princip allt haha) så de grillade pizza mackorna blev utbytta mot pommes... 
 
Tonårstiden remember..?
 
 
Så jag har inte direkt ätit mycket bröd alls sen jag var 14-15 år, idag är jag 22. 
Så för någon vecka sen när jag pratade med mamma och planerade årets lilla julbak, så kom vi av någon anledning in på samtalet "vörtbröden man köper idag har aldrig tillräckligt med russin i sig"
Och dör föddes min geniala idé om att baka eget, som jag gjorde för två år sen, men aldrig åt, utan bjöd bort det. 
 
Så jag bakade eget vörtbröd i år igen, lite lätt panikslagen då jag var 100% säker på att jag inte så mycket som skulle titta åt det när det var klart...
 
 
Men så redan dagen efter det var bakat så var det jag som satt där och käkade vörtbröd med mjukost till frukost. 
Så fortsatte det varje morgon tills det knappt var halva kvar. 
Och nu när det enkla "släng-ihop" brödet blev så jäkla bra och gott, ville jag göra nytt, och äta det också! 
 
För bröd är ju gott? 
Anledningen till att jag fick för mig (tror jag) att jag inte tyckte om bröd är för jag bara fått smaka på köpe-bröd de senaste 10 åren. 
Mamma slutade baka sina underbara havregrötsbullar när jag var cirka 10 år, då hon började jobba heltid, och hennes kryddbröd bjuds det bara på när det är julafton, mammas havregrötsbullar och kryddbröd är TO FKN DIE FOR, aldrig ätit något så gott i hela mitt liv btw! 
 
Fast ett köpebröd som faktiskt går att äta och ändå njuta av lite är ju ändå Kavring, och det måste vara Södervidingebagaren
 
 
Okej färdigtjatat om min livs-brödhistoria!!!! 
 
 
Jag ville testa ett nytt bröd, och jag hade ingen aning om hur det skulle bli när jag tog ut det i ugnen. 
 
Eftersom jag bara öste ner ingredienser som jag misstänkte skulle funka och som jag tänkte skulle bli goda ihop, så snurrade tankarna i huvudet om att det;
1, skulle komma ut så kompakt och tjockt att det liksom skulle bli "äckligt tjockt att äta". Dvs inte tillräckligt luftigt. 
2, skulle bli ETT äckligt bröd, inte TVÅ! 
 
Men det visade sig att 
1, när jag klappade lite lätt på undersidan (jo, man gör så på bullar och bröd för att kunna höra/känna om de är färdiga) så lät det verkligen ihåligt. Dvs SCORE på den fronten, inget kompakt klibb-bröd! 
2, det smakade himmelskt! 
 
 
Lingonsylten och filmjölken i detta brödet balanserar upp sötman från de torkade aprikoserna och sirapen perfekt! 
Och för att det inte skulle bli ett tradigt hel-mjukt bröd (för sånna är så tråkiga, vad fan har vi tänder till liksom?) så hade jag i en del solroskärnor, dem bidrar inte bara med tuggmotstånd, de ger också en underbar smak och nyttiga fetter, och är fullproppade med folat och magnesium (vilket det sistnämnda många faktiskt behöver lite extra av i dagens läge).
Och kanterna på brödet blev så sjuuuukt krispiga, helt jäkla perfekt bröd!!
 
Tillsammans med mitt nya beroende; en rejäl klick mjukost (eller Tartex), blev detta brödet det godaste jag någonsin bakat/experimenterat fram helt själv och ätit! 
 
 
 
Då någon här har kasst ögonmått när det gäller bröd så fick det bli två limpor. Min lilla brödform var precis som ovan nämnt, liten... 
Skulle tippa på att du behöver en brödform på 1,5 liter om du bara vill ha fram ett bröd. 
 
Och precis som med vörtbrödet jag delade (här) så är detta sockerfritt, laktosfritt och denna gången helt glutenfritt
Bakat utan protein pulver denna gången då jag kände för det. 
Kolhydraterna i detta brödet gör bara kropp och knopp gott, lovar! 
 
 
FÖR 2 LIMPOR, totalt 26 skivor: 
(jag älskar det där ordet... Limpor liksom, får mig att tänka på något helt annat än bröd haha!)
 
200g bovetemjöl
100g havremjöl
117g rismjöl
1 dl/70g solroskärnor
110g torkade aprikoser, klippta i små små bitar
1 ts salt
1 ts bakpulver
2 ts bikarbonat
1 msk brödkryddor
 
1 dl lingonsylt
1 dl zerotopping pancake eller valfri flytande sötning, ex honung eller agave
3 dl filmjölk 3%
 
 
Rör ihop allt torrt i en stor bunke.
Tillsätt sedan de blöta ingredienserna.
Rör om med en stor slev eller liknande, värsta styrketräningen där haha, och sluta inte röra ihop degen förrän du ser att allting är ordentligt blandat!
Häll över i en stor eller två mindre brödformar och kör in i ugnen i 45 (ev 50) minuter.
 
 
VARE NÅGON SOM SA ATT DETTA ÄR DET BÄSTA BRÖDET NÅGONSIN????
KRISPIGA KANTER OCH HOLY GUACAMOLY, att käka detta med någon god ost, och kokt ägg... 
DRÖMMEN!
 
Näringsvärde 1 skiva (av 26, beräknat på båda bröden)
100 kcal
2g fett
17g kolhydrater - 3 gram socker - 2 gram fibrer
3g protein