Ja, varför väljer man att äta Lindahlskvarg egentligen? 
 
Förutom för det faktum att det är proteinrikt och en perfekt återhämtning/del av kosten vid all form av träning. 
Men det vet vi väll redan om, den som lyckats undgå det idag, med tränings-och hälsohetsen som råder, har nog gömt sig under en sten ute i skogen de senaste åren. 
 
 
Nu är det kanske så att just ni äter kvargen bara för att den är rå-god och för den höga proteinhalten. Och jag säger inte att det är något som helst fel med det, jag diggar att den är proppad med protein, gains ni vet? 
 

Men...
Har ni någonsin tänkt på att kvarg faktiskt har fler effekter än "bara" hög proteinhalt? 
 
Jag tänkte i alla fall dra några stycken och förklara lite kort om varför kvarg är så himla bra att äta, i alla dess former, alla tider på dygnet, särskilt Lindahls som dessutom väljer att ha större delen av sitt sortiment sockerfritt
Och med laktosfria varianter, himmelriket det där! 
 
 
Kalcium
Varför: Det är inte bara träning som bygger ett starkt skelett! 
Skelett, tänder, (så gott som hela din kropp) "lever" i princip på kalcium, det är tack vare ditt (förhoppningsvis) tillräckligt höga kalk/kalcium intag som gör att du inte går och bryter bena av dig och tappar alla dina tänder.
 
Har du brist på detta ämne, råder jag dig förslagsvis att;
1, äta mer kvarg (haha nä okej ska vara seriös nu, men kvarg hjälper faktiskt tack vare sitt höga innehåll av just kalcium!) 
2, köp kalcium/kalk tillskott på Apoteket och TA EN OM DAGEN!
 
Tro mig när jag säger att har du brist på detta kommer ett dagligt tillskott att hjälpa dig långt! 
Talar av egen och andras erfarenheter så detta tycker jag att ni ska ta på blodigt allvar, en brist på kalk är inget skämt! 
När du passerat 25-30 års gränsen slutar din kropp 'bygga upp' ditt skelett och då kan du trycka hur mycket tillskott du vill, det är för sent
 
Så ät kvarg, ta tillskott (vid behov) och ta hand om er!!  
 
 
 
Magnesium
Varför: förutom att magnesium har visat sig påverka sömnen, och det till det positiva behöver vi också magnesium för benstommen, skelett och tänder (särskilt emaljen) och omsättningen av kalcium (se ovan) är beroende av magnesium, hjärtat, musklernas och cellernas funktion. Det behövs för bildandet av DNA och RNA. Är även bra för nervfunktionaliteten, leverns funktion, immunförsvaret, hormonsystemet och matsmältningen. 
Nödvändigt med andra ord! 
 
 
 
Protein 
Varför: protein = aminosyror = nödvändigt för vår kropp; celler som muskler, oavsett hård träning eller ej.
Det är också långsammare proteinsyntes (mha sin kombination av både whey och kasein: ca 4 timmar) än vad tex bara whey protein har, återhämtning och muskelmat, det där som jag redan dragit en smärre historia om ovan. 
Men tänk på att det inte bara är aktiva/tränande personer som behöver protein, hår, hud, naglar, nervsystemet, hela din kropp behöver en viss mängd protein dagligen för att kunna fungera som den ska, tränande eller ej! 
 
 
 
Övriga vitaminer och mineraler som också går att hitta i kvarg och som är livsnödvändiga är:
Vitamin A
D Vitamin - den viktiga solskensvitaminen! 
Tiamin
Riboflavin
Niacin
B6 och B12 - väldigt viktigt för tex vegan/vegetarianer att få extra av detta, motverkar även trötthet.
Fosfor
Järn
Natrium
Kalium
Zink
Folsyra
Selen 
 

Jag drog helt enkelt mest romaner om dem tre, för mig viktigaste (alla måste tillföras för att du ska kunna fungera optimalt) näringsämnena i kvarg här för att inlägget inte skulle behöva bli längre än vad det redan är. 
 
Men som ni ser så är det mer än bara protein, man skulle kunna påstå att det faktiskt är en riktigt vitamin och mineral bomb! 
 
Så nästa gång du käkar kvarg (och helst ska det ju vara Lindahls, för helt ärligt, dem är godast!) så kan du med extra gott samvete tänka på all näring du också tillför kroppen, inte bara i form av protein, utan också i form av livsnödvändiga vitaminer och mineraler! 

Kommentera

Publiceras ej